Order binnen 48u verzonden – Maandag sluitingsdag
Verzendkost BE €7,50 | NL €10,00 | DE €10,00 | FR €13,00 | IT €22,50 | EU op aanvraag

info@stokerijdemoor.be053 / 21 45 82

Hello spring, welcome Asparagus!

Hello spring, welcome Asparagus!

zaterdag 13 maart 2021 - 15u32
Hello spring, welcome Asparagus!

Net als de lente is ook het aspergeseizoen in aantocht en daar kijken wij enorm naar uit! Maar hoe combineer je dit witte goud nu best? Laat je wijn de asperges niet overheersen maar ga op zoek naar harmonie. Wij helpen graag een handje! Witte asperges kan je op verschillende manieren klaarmaken. Afhankelijk van hoe we ze klaarmaken, gaan we onze wijn aanpassen. Zo ga je bij asperges met hollandaisesaus en zalm een vollere wijn kiezen als bij asperges à la Flamande. De asperges kan je ook als bijgerecht serveren bij een mooi stukje varkens- of lamsvlees. Daar kan je dan een rode wijn bij kiezen. Deze wijnen zetten wij alvast in de kijker.  Scroll door en vind je passende wijn bij jouw recept!

 1. Klassiek: asperges à la flamande

               

De onklopbare topper met verse Belgische asperges is een perfecte combinatie van eenvoud en kwaliteit. Een portie van ons witte goud, geklaarde hoeveboter, eitjes en peterselie. Hoe simpel kan ‘lekker’ zijn? In deze video legt Sofie Dumont in vijf minuten uit hoe je het klaarmaakt. Bij dit gerecht suggereren wij La Gloire De Guillaume Sauvignon Blanc/Colombard/Gros Manseng (€8.30) uit Languedoc-Roussilon, Frankrijk. Heldere citroengroene wijn met aroma’s van vers tropisch fruit en grapefruit. Deze wijn is verfrissend in de mond en heeft een fruitige afdronk. Eveneens passend bij dit gerecht:

2. Asperges met Hollandaisesaus en zalm

                    

De witte asperges zijn meer dan ooit de delicatesse onder de groenten. Wie ermee kookt moet wel uitkijken dat de fijne smaak van de groente niet verdoezeld wordt. Je serveert er wat gerookte zalm bij en een zachte botersaus, met een vleugje mosterd. Zo krijg je een hollandaisesaus met een knipoog naar een dijonaisesaus. Volgens het recept van Jeroen Meus heb je in 35 minuten een gerecht op tafel getoverd. Bij dit gerecht suggereren wij Mathilde Chapoutier Sélection Duché d'Uzès (€17.60). Een blend van Viognier, Grenache Blanc, Roussane, Marsanne. In de neus intens, met aroma's van abrikozen en tropisch fruit. In de mond een krachtige aanzet met vol rijp fruit. De mooie molligheid en frisse zuren zorgen voor perfecte harmonie. Ook heerlijk met deze wijnen: 

3. Liever iets speciaal? Asperges met paling en een zachte eierdooier

                     

Deze combinatie met asperges is ietwat speciaal, maar oh zo lekker! Naar het recept van Wout Bru. Bij dit gerecht suggereren wij Delas Côtes du Rhone Saint-Esprit Blanc (€10.40). Deze wijn wordt gemaakt van Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc en Viognier. Je proeft aroma's van witte bloemen en geel fruit, gevolgd door toetsen van exotisch en citrusfruit. Het is fris en delicaat! Combineer met gegrilde visgerechten, salades met gerookte vissoorten, risotto met zeevruchten, asperges, ... Eveneens passend bij dit gerecht: 

4. Pasta Carbonara met witte en/of groene asperges

 

Iedereen houdt van carbonara, toch? Hier is een kleine draai aan de klassieker om hem seizoensgebonden te houden, en er een perfect lente comfortgerecht van te maken! In deze video legt Jamie Oliver het je uit. Bij dit gerecht suggereren wij Pecorino Villa Medoro (€11.20) uit Abruzzo, Italië. Moderne sterspeler van de Abruzzen, nationaal en internationaal gelauwerd. Villa Medoro bewijst dat niet alleen oude domeinen tot de top behoren. Een verfrissende witte wijn gemaakt van de relatief zeldzame druif pecorino die geen houtrijping heeft gehad. De combinatie van frisse fruitige toetsen van perzik en peer met een aangenaam floraal boeket maken hem multi-inzetbaar.

5. Lamskoteletjes met asperges

                         

Een lekker bordje vol voor liefhebbers van lamsvlees: lekkere sappige lamskoteletjes met asperges, gebakken aardappeltjes en een zalige dragonsaus. In een klein halfuurtje staat jouw gerecht op tafel, via dit recept. Asperges combineren we in het algemeen met een witte wijn, met dit sappig stukje vlees echter gaan we voor een rode, sappige wijn. Niet te veel tannines en niet te veel houtrijping. Bij dit gerecht suggereren wij St-Nicolas de Bourgueil AOP Les Gravières (€13.30) uit Loire, Frankrijk. Een kleine en minder bekende appelatie in de Loire met een grote persoonlijkheid! In deze appellatie maakt men hoofdzakelijk rode wijnen (slechts 2% rosé) van de Cabernet Franc druif.  De wijn is elegant, fruitig, sappig, heeft structuur en rondeur. Ideaal met een stukje sappig vlees en voldoende zacht bij de asperges.