Order binnen 48u verzonden – Maandag sluitingsdag
Verzendkost BE €7,50 | NL €10,00 | DE €10,00 | FR €13,00 | IT €22,50 | EU op aanvraag

info@stokerijdemoor.be053 / 21 45 82

6 x Grenache wijnen voor de herfst

6 x Grenache wijnen voor de herfst

vrijdag 14 oktober 2022 - 16u05
6 x Grenache wijnen voor de herfst

De dagen worden korter, de bladeren vallen, de temperatuur is al iets frisser, hallo herfst! We ruilen de zomerse rosé wijnen in voor rode herfstwijnen en kiezen dit seizoen all the way voor Grenache.

Deze druif wordt traditioneel geteeld in Spanje maar verspreidde zich eeuwen geleden naar Frankrijk, nu vind je hem over heel de wereld. In Sardinië en Italië vinden we de Grenache Noir terug onder de naam Cannonau.

Deze wijnen zijn er in de meest uiteenlopende stijlen, de meeste zijn gemakkelijk te drinken, met een volle body en een mondvullende textuur. Een delicate variëteit met een variabel rendement, vaak gemengd met Syrah en Mourvèdre (de beroemde "GSM"). Hier zijn zes Grenache wijnen die wij de moeite waard vinden om te ontdekken!

 

 

1. Casa Rojo Enemigo Mio uit Spanje €15,30

Een Spaanse Grenachewijn uit ons assortiment en een klepper van formaat! Casa Rojo Enemigo Mio kent een korte passage in Frans eikenhouten vaten van 11.000 liter. Hierdoor proeven we geroosterde karamel en een bonbon met rum. De smaak is fris, sappig, puur en vertaalt het mediterrane terroir waar het vandaan komt. De wijngaarden met de Garnachadruif bevinden zich in Del Paraje de La Raja, in de wijnregio Jumilla nabij de stad Murcia. Kersenrode wijn met paarse rand. De neus is fruitig en bloemig, met hints van rozenblaadjes. Delicaat, elegant, met een rijke complexiteit van aroma’s.

2. LePlan-Vermeersch GT-G uit de Rhône €16,50

Wijnhuis LePlan-Vemeersch maakt een wijn van 100% Grenache die al zeer vaak in de prijzen viel! Zeer intense granaatrode kleur, met violet reflecties. In de neus ontdekken we aroma’s van zure kers, droge vijgen, mokka, zwarte peper, en zoethout. Zijdezacht smaakpalet met versmolten en mooi verpakte tannines. We noteren verder een mooi evenwicht met veel vettigheid, een knappe fraîcheur en een goede persistentie in de afdronk.

3. Maison Delas Châteauneuf-du-Pape uit de Rhône €37,00

Deze Châteauneuf-du-Pape is een blend van 90% Grenache en 10% Syrah. De fles is herkenbaar: met vooraan op het glas het pauselijk wapen van de stad Avignon in reliëf, het is een ode aan deze heilige wijnstad. Intens granaatrode kleur. De Cuvée Haut Pierre heeft een vol aroma van rood fruit, leder, anijs, zoethout en kruiden. In de mond heel rond met een lange afdronk. Een complexe, volle wijn, de ideale partner voor heel wat gerechten en de meeste kazen. Een echte bewaarwijn. Leuk weetje: traditioneel worden voor deze bekende rode wijn 13 druivensoorten toegelaten, acht blauwe en vijf witte. Inderdaad, je leest het goed, er mogen witte druiven gebruikt worden in deze rode wijn!

4. Maison Delas Ventoux uit de Rhône €8,90

Deze wijn is gemaakt van Grenache en Syrah. Hoewel de toegestane druivenrassen niet anders zijn dan elders in de Zuidelijke Rhône, heeft de Mont Ventoux duidelijk invloed op het karakter van de wijnen. De rode wijnen hebben, ongeacht hun typering, een markante frisheid. Diep robijnrode kleur met granaatrode schittering. In de mond veel rood fruit, zoete kruiden en een beetje snoepjes. De wijn blijft mooi fris, dankzij de perfect gecontroleerde vinificatie. Heerlijk bij charcuterie, gegrild vlees, klein wild, Provençaalse stoofpotjes.

5. Château L'Hospitalet, uit de Cru "La Clape", uit de Languedoc-Roussillon €15,40 #biowijn

Deze wijn is een blend van Syrah, Mourvedrè en Grenache (de beroemde GSM). De wijngaarden liggen vlakbij de Mediterraanse kust. Aromatische en complexe wijn, met zeer mooi verweven tannines. Intense aroma's van kruiden en rood fruit als aardbeien, met de vereiste frisheid. Gérard Bertrand heeft een unieke stijl die berust op vier fundamentele waarden die hij nastreeft: uitmuntendheid, authenticiteit, gezelligheid en innovatie. Deze wijn past perfect bij de herfst. Schenk hem bij lamsvlees, bij jouw wildgerechten zoals hert of ree.

6. Terres de truffes uit de Ventoux €9,30

Deze wijn is gemaakt van 50% Grenache en 50% Syrah. Met deze wijn kan je alle kanten uit. Sappig donker fruit, kruidig. Mooie robijnrode kleur, een rijke neus van cassis, bosbessen en een mooie kruidige fruitigheid. Ronde aanzet, rijke middenbouw met donker fruitaroma’s, fris in de finale, karakteristiek aan de bodem. Aanwezige tannines mooi ingekleed. Past perfect bij truffel aangezien de wijn werd vernoemd naar de vele truffels in de bodem. Ook een herfstachtige BBQ met gerijpt vlees.