Wij zijn met vakantie van 15 juli t.e.m. 6 augustus

info@stokerijdemoor.be053 / 21 45 82

Gins

Gins

Gin is al honderden jaren een populair drankje. Gin wordt traditioneel vervaardigd in een koperen ketel, waarin eerst gemouten gerst wordt gedistilleerd tot alcohol. Daarna wordt deze alcohol een tweede keer geherdistilleerd samen met één of meerdere botanicals. Tijdens het distillatieproces geven deze botanicals hun aroma’s af aan de alcohol, en ontstaat er een complexe, rijke spirit genaamd gin.

De belangrijkste botanical is jeneverbes: zonder jeneverbessen geen gin. Gin is de afkorting van “ginnever”, verwijzend naar jenever, het graandistillaat op smaak gebracht met jeneverbessen dat in België, Nederland en enkele delen van Noord-Frankrijk vervaardigd wordt.

Naast jeneverbessen wordt traditioneel gebruik gemaakt van kardemom, zoethout, citroenschil, appelsienschil, iriswortel, steranijs en korianderzaadjes.  Door de gin revival van de laatste jaren zijn stokerijen overal ter wereld beginnen experimenteren met de meest exotische en onverwachte botanicals.

Stokerij De Moor maakte al jaar en dag een klassieke London Dry Gin met een traditioneel kruidig-citrus smaakprofiel. Als jeneverstokerij stond gin vroeger echter nooit echt op het voorplan. De consument kende alleen de grote ginmerken en had geen interesse in een op kleine schaal geproduceerde "craft gin". Een Gin Tonic werd gedronken zonder franjes in een longdrinkglas met enkele ijsblokjes en een schijfje citroen.

Vanuit vnl. Spanje en de U.K. kwamen eind 2011 de eerste premium gins tot in België. Nieuwe en uitzonderlijke smaken verrasten eerst de professionele barwereld en al snel het grote publiek. Als actieve graanstokerij waren we ontzettend enthousiast over de hernieuwde aandacht voor deze prachtige spirit.

Begin 2012 bracht stokerij De Moor als één van de eerste Flemish Gin 20-3 op de markt, een premium gin, twee keer gedsitilleerd in traditionele koperen ketel. Een jaar later volgde The OriGIN, Distiller's Heart of FG 20-3, een gin die in zeer kleine oplages (max. 35 flessen) wordt gedistilleerd op basis van een speciale stooktechniek.

Omdat de interesse in gin groter werd en meer en meer mensen op een idee broeiden voor een eigen gin, maar zelf niet over de kennis en apparatuur beschikten om gin te produceren, startte stokerij De Moor in 2013 voor het eerst met het distilleren van een gin in opdracht van derden. Daaruit zijn een aantal heel mooie samenwerkingen gegroeid, en we voegen vandaag nog steeds gins toe aan ons palmares.  

In de webshop bieden wij momenteel enkel de gins te koop aan die gedistilleerd worden bij Stokerij D...

Eigen gins

In de webshop bieden wij momenteel enkel de gins te koop aan die gedistilleerd worden bij Stokerij D...

Gins in samenwerking

{gallery}Ginpakketten{/gallery}   Ontdek ons uitgebreid assortiment aan gins! Ref. &n...

Ginassortiment winkel